ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ...

Αγαπημένοι φίλοι, καλώς ήρθατε στο παρόν ιστολόγιο ...Μέσα από εδώ, θα προσπαθήσουμε να σας μεταδώσουμε, λίγη από τη μαγική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο σχολείο μας, το 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων στα Σεισμόπληκτα ....Το σχολείο
αποτελείται από τέσσερα τμήματα υποχρεωτικής εκπαίδευσης και δύο τμήματα προαιρετικού Ολοήμερου...Στόχος μας είναι να γίνουμε μια μεγάλη αγαπημένη παρέα, που ο καθένας θα αισθάνεται μοναδικός και σημαντικός και θα μπορεί κάθε στιγμή να εκφράζεται όπως ακριβώς νιώθει: ελεύθερος....

Βασικός σκοπός του ιστότοπου, είναι το άνοιγμα του σχολείου προς όλους. Η επικοινωνία με τους γονείς, η ανατροφοδότηση των μαθητών και κυρίως η αλλαγή της άποψης που ίσχυε μέχρι πρόσφατα ότι το Νηπιαγωγείο είναι ένας χαρούμενος παιδότοπος!!! Αυτό γίνεται μέσω της παρουσίασης δείγματος της δουλειάς μας, των δράσεων και των προγραμμάτων του σχολείου.

Σας δηλώνουμε ότι στο σχολείο τηρείται αρχείο με τις υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων των μαθητών μας, για την εμφάνιση φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων των παιδιών τους με καλυμμένα τα πρόσωπα.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Τρίτη 3 Μαΐου 2022

YOU FEEL...I FEEL !!!!! ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι τα συναισθήματα δουλεύονται όλη τη χρονιά και σε κάθε στιγμή, παρόλα αυτά η σημερινή ανάρτηση έχει θέμα "τον θυμό και τρόπους διαχείρισής του" επειδή οι περισσότεροι που δουλεύουμε τα ΒΗΜΑΤΑ βρισκόμαστε πάνω κάτω σ αυτό το μάθημα.
Αφού λοιπόν διαβάσαμε τα υπέροχα 4 βιβλία για τα συναισθήματα  της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη,

συζητήσαμε για το καθένα, πώς νιώθουν οι ήρωες, τι σκέφτονται, πώς αντιδρούν, γιατί, τι συνέπειες έχει η συμπεριφορά τους στους άλλους, πώς αλλιώς θα μπορούσαν ν αντιδράσουν.....Και στη συνέχεια το προχωρήσαμε σε πιο προσωπικό επίπεδο. Καθένας που ήθελε να μας μιλήσει (όλοι δηλαδή), έπρεπε να διαλέξει μια μάσκα, να τη φορέσει και να μας μιλήσει για το αντίστοιχο συναίσθημα.

Παρατηρήσαμε στον καθρέφτη πώς νιώθουμε το θυμό μας στο σώμα μας, στην καρδιά και στο μυαλό μας και συζητήσαμε για το πώς αντιδρούμε όταν θυμώνουμε..
Είπαμε ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικό να τα νιώθουμε κι ότι συνήθως εμφανίζονται σε δυάδες. Χαρά-λύπη, φόβος-θυμός κλπ.


Αυτό όμως που πρέπει να προσέχουμε, είναι το πώς αντιδρούμε:
Επειδή όμως κάθε πρόβλημα που μας απασχολεί έχει τη λύση του, που κουμπώνει σαν ένα παζλ,
προτείναμε στους συμμαθητές μας, τρόπους εκτόνωσης που χρησιμοποιεί ο καθένας μας για να νιώσει καλύτερα :(πολύ βολικός ο τρόπος της Μαριάννας: τρώει ένα γλυκάκι και ηρεμεί!!!!)
Έτσι βάλαμε σε αφισούλα τα βήματα με τα οποία χαλαρώνει η χελώνα Ηρεμία:
0
 και αποφασίσαμε να τηρούμε το βασικό οδηγό:
Η αγαπημένη μας νεράιδα , μας υπενθυμίζει τα βήματα διαχείρισης του θυμού μας καθημερινά:


Όμως, για να μπορέσουμε να νιώθουμε πιο όμορφα, είναι νομίζω σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα πάντα εξαρτώνται από μας κι όχι από τους γύρω μας.Ετσι λοιπόν, φτιάξαμε δύο ομόκεντρους κύκλους και τοποθετήσαμε στον έναν, τον μικρό, πράγματα που είναι έξω από τον έλεγχό μας και μας ταράζουν και στον μέσα κύκλο, πράγματα που μας επηρεάζουν και είναι μέσα μας...που είναι και περισσότερα...και πιο σημαντικά!!
Παίξαμε με τις μάσκες των συναισθημάτων ενώνοντάς τες ανά δύο συναισθήματα,
φορώντας τες και μιλώντας στην ολομέλεια για το αντίστοιχο βίωμα,

φτιάχνοντάς τες παζλ, και παρατηρώντας τα σημάδια που δείχνει ένα πρόσωπο θυμωμένο, χαρούμενο, φοβισμένο...

Φτιάξαμε το κλασικό θυμόμετρο για να μετράμε τον θυμό μας,
τον πίνακα των συναισθημάτων, όπου μπορεί ο καθένας να δείξει το συναίσθημά του και να μας μιλήσει για αυτό,
τις κούκλες των συναισθημάτων που τις παίρνουμε και δραματοποιούμε καταστάσεις,


τα κουτιά "πώς νιώθω σήμερα;" όπου βάζουμε τα ονόματα μας στο αντίστοιχο κουτάκι,
και τη γωνιά της ηρεμίας στο σπίτι των συναισθημάτων, που εκεί υπάρχουν: μια κούκλα για να την παίρνουμε αγκαλιά κι ένα cd με μουσική χαλαρωτική για να ακούσουμε,
το τηλέφωνο που μπορούμε να μιλήσουμε με κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο,
το μπουκάλι της ηρεμίας, για να το παρακολουθούμε και να ηρεμούμε ,

 Βρήκαμε λέξεις που μας πληγώνουν και λέξεις που μας βοηθάνε να αισθανόμαστε όμορφα και τις καταγράψαμε. Παρατηρήσαμε ότι ήταν πιο έυκολο να βρούμε λέξεις που πληγώνουν τον άλλον...και βγάλαμε τα αντίστοιχα συμπεράσματα!!!

Γίναμε ξωτικά και ζωγραφίσαμε το μαγικό χαλί των συναισθημάτων, με όλα τα συναισθήματα που μπορεί να νιώθουμε και ανά 4 άτομα στην ομάδα, παρουσιάσαμε στην ολομέλεια ό,τι ζωγραφίσαμε.
Ανεβαίνουμε πάνω και ταξιδεύουμε, στη χώρα των συναισθημάτων...Δεν είναι υπέροχο;
Να και οι μασκούλες μας,  φτιαγμένες από καπάκια από κρέμες,
το ηφαίστειο του θυμού για να πετάμε μέσα ό,τι μας θυμώνει (θα το δείτε τελειωμένο αύριο),
και το πρόσωπο με τις εκφράσεις,για να φτιάχνουμε τις εκφράσεις ανάλογα με τη λέξη που βάζουμε από κάτω...

 Δείτε και το σπιτάκι μας ολοκληρωμένο:
(Η συνέχεια στην επόμενα ανάρτηση, που θα δείτε και τα πιο σημαντικά στοιχεία: τις  απαντήσεις των παιδιών πάνω σε όλα αυτά και τις ζωγραφιές τους, μέσα στις οποίες ανοίγουν την ψυχούλα τους)
Τις πρωτότυπες ιδέες για τις αφίσες, μπορείτε να τις δείτε όλες, στη σελίδα μας στο pinterest, στο φάκελο "συναισθήματα".
............................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου