ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ...

Αγαπημένοι φίλοι, καλώς ήρθατε στο παρόν ιστολόγιο ...Μέσα από εδώ, θα προσπαθήσουμε να σας μεταδώσουμε, λίγη από τη μαγική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο σχολείο μας, το 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων στα Σεισμόπληκτα ....Το σχολείο
αποτελείται από τέσσερα τμήματα υποχρεωτικής εκπαίδευσης και δύο τμήματα προαιρετικού Ολοήμερου...Στόχος μας είναι να γίνουμε μια μεγάλη αγαπημένη παρέα, που ο καθένας θα αισθάνεται μοναδικός και σημαντικός και θα μπορεί κάθε στιγμή να εκφράζεται όπως ακριβώς νιώθει: ελεύθερος....

Βασικός σκοπός του ιστότοπου, είναι το άνοιγμα του σχολείου προς όλους. Η επικοινωνία με τους γονείς, η ανατροφοδότηση των μαθητών και κυρίως η αλλαγή της άποψης που ίσχυε μέχρι πρόσφατα ότι το Νηπιαγωγείο είναι ένας χαρούμενος παιδότοπος!!! Αυτό γίνεται μέσω της παρουσίασης δείγματος της δουλειάς μας, των δράσεων και των προγραμμάτων του σχολείου.

Σας δηλώνουμε ότι στο σχολείο τηρείται αρχείο με τις υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων των μαθητών μας, για την εμφάνιση φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων των παιδιών τους με καλυμμένα τα πρόσωπα.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Η ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ "ΟΧΙ"...

 Εν όψει της αυριανής Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού και μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν στην πόλη μας τον τελευταίο μήνα, δεν υπήρχε περίπτωση να μην ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα. 
Διερεύνηση απόψεων των παιδιών: τι νομίζεις ότι σημαίνει εκφοβισμός;;;
(Εκφοβισμός-bullying, είναι η σκόπιμη και επαναλαμβανόμενη κακοποίηση ενός παιδιού από άλλο παιδί ή ομάδα παιδιών με σκοπό την πρόκληση σωματικού ή ψυχικού πόνου, με την ταυτόχρονη παρουσία διαφοράς δύναμης).
Θυμηθήκαμε το "Μυστικό της Νίκης" ΕΔΩ
Τι σημαίνει "μυστικό";;; Υπάρχουν "καλά" και "κακά" μυστικά; Μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για τη σωματική μας ακεραιότητα; Τι πρέπει να κάνουμε αν κάποιος μας ζητήσει να κρατήσουμε ένα μυστικό; Πώς θα ξεχωρίσουμε το επικίνδυνο από το ακίνδυνο μυστικό; Και πότε πρέπει να το αναφέρουμε σε "ένα άτομο που εμπιστευόμαστε"; Και επιπλέον ποιά είναι τα άτομα που μπορούμε να εμπιστευτούμε για κάτι σοβαρό; Πολλά τα θέματα συζήτησης και προβληματισμού κι ο καλύτερος τρόπος να τα επεξεργαστούμε, είναι το παιχνίδι: 
Ακίνδυνα μυστικά, τα κρατάω μυστικά:
Επικίνδυνα μυστικά, τα λέμε σε κάποιον:
 Τι θα κάνεις αν κάποιος σου ζητήσει να....
 Επιλέγω ανάλογα με το τι συναισθήματα με κάνει να νιώθω το μυστικό που μου ζητάνε να κρατήσω:
Παιχνίδια ρόλων στη συνέχεια, για να δούμε πώς νιώθει ο θύτης, το θύμα και τελικά τι ακριβώς είναι ο εκφοβισμός.
Κατηγοριοποίηση σε :
ΠΡΑΞΕΙΣ-ΛΟΓΙΑ αλλά και ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ που πληγώνουν!! Αλλαγή ρόλων θύτη και θύματος:






Τα βιβλία με τα οποία προσεγγίσαμε το θέμα:

Πείραμα: 
(Τι να σημαίνει αυτό;;;;Ρωτήστε τα παιδιά σας!!!)
Ακολούθησαν συζητήσεις-περιγραφές εικόνων:
 
Προσπαθήσαμε να σκεφτούμε πότε φερθήκαμε άσχημα σε κάποιον. Δε χρειάστηκε να το πούμε , απλά το σκεφτήκαμε. Όλοι όμως συμφώνησαν πως ένιωθαν θυμωμένοι όταν το έκαναν. Υποστηρίξαμε την άποψη ότι όλα τα συναισθήματα χρειάζονται και είναι καλό να υπάρχουν. Απλά πρέπει να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε ώστε:
 Μάθαμε πότε είμαστε συνένοχοι στη χρήση βίας και εκφοβισμού, συζητήσαμε για τη δύναμη του ΟΧΙ και για τον τρόπο που πρέπει να λέγεται μια τέτοια λέξη...
Κάναμε ομαδικές κατασκευές:


αλλά και ατομικές:


Και φυσικά ΔΕΝ τελειώσαμε εδώ!!!! Το θέμα είναι πολύ σημαντικό και φυσικά πολύ πιο σημαντικό από το να μάθουμε για την Άνοιξη ή τη Σαρακοστή!!! Επομένως, συνεχίζουμε!!!
........................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου