ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ...

Αγαπημένοι φίλοι, καλώς ήρθατε στο παρόν ιστολόγιο ...Μέσα από εδώ, θα προσπαθήσουμε να σας μεταδώσουμε, λίγη από τη μαγική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο σχολείο μας, το 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων στα Σεισμόπληκτα ....Το σχολείο
αποτελείται από τέσσερα τμήματα υποχρεωτικής εκπαίδευσης και δύο τμήματα προαιρετικού Ολοήμερου...Στόχος μας είναι να γίνουμε μια μεγάλη αγαπημένη παρέα, που ο καθένας θα αισθάνεται μοναδικός και σημαντικός και θα μπορεί κάθε στιγμή να εκφράζεται όπως ακριβώς νιώθει: ελεύθερος....

Βασικός σκοπός του ιστότοπου, είναι το άνοιγμα του σχολείου προς όλους. Η επικοινωνία με τους γονείς, η ανατροφοδότηση των μαθητών και κυρίως η αλλαγή της άποψης που ίσχυε μέχρι πρόσφατα ότι το Νηπιαγωγείο είναι ένας χαρούμενος παιδότοπος!!! Αυτό γίνεται μέσω της παρουσίασης δείγματος της δουλειάς μας, των δράσεων και των προγραμμάτων του σχολείου.

Σας δηλώνουμε ότι στο σχολείο τηρείται αρχείο με τις υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων των μαθητών μας, για την εμφάνιση φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων των παιδιών τους με καλυμμένα τα πρόσωπα.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΞΥΠΝΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ.....

Aν θέλετε τα παιδιά σας να είναι έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια… αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι περισσότερο έξυπνα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια, αυτό υποστήριζε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν!
Και έζησαν αυτοί καλά… και εμείς καλύτερα!
Η μαγεία των παραμυθιών βοηθά τα παιδιά να χειρίζονται τα προβλήματά τους καθώς και να αναπτύξουν τις συναισθηματικές τους ικανότητες και την φαντασία τους. Τα παραμύθια δίνουν τη δυνατότητα στους γονείς και στους δασκάλους να διδάξουν την κριτική σκέψη στα παιδιά. Ακόμη, τα παραμύθια μας διδάσκουν αρχές και αξίες. Οι περισσότεροι λαοί μοιράζονται κλασσικά παραμύθια δίνοντας τη δική τους πινελιά ανάλογα με την κουλτούρα.
Πως τα παραμύθια βοηθούν τα παιδιά;
Οι ζωές και τα όνειρα των ηρώων ταυτίζονται αρκετές φορές με τις ζωές και τα όνειρα των παιδιών με αποτέλεσμα οι μικροί αναγνώστες να μπαίνουν στη θέση των ηρώων και να προβληματίζονται σχετικά με τον απαιτούμενο χειρισμό διαφόρων καταστάσεων. Μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι μπορούν να συμβούν και άσχημα πράγματα, τα οποία οι ήρωες αντιμετωπίζουν και φαίνονται δυνατοί. Ακόμη κι ένα παραμύθι με «μέτρια υπόθεση», την οποία οι γονείς δεν εγκρίνουν μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα για μια σχετική συζήτηση. Τα παιδιά με τα παραμύθια κατανοούν το χωροχρόνο, τους χαρακταήρες και την πλοκή, ενώ αντιλαμβάνονται και τη διαφορά ανάμεσα στο φανταστικό και μη φανταστικό. Όταν, λοιπόν, το παιδί έχει κατανοήσει τα βασικά χαρακτηριστικά μιας ιστορίας μπορεί να κάνει προβλέψεις.
Αφήστε τα να ονειρευτούν….
Τα παιδιά είναι εκτεθειμένα στις συνθήκες της ζωής και καλούνται από την προσχολική ηλικία να αντιμετωπίσουν μόνα τους κάποιες καταστάσεις όσο προστατευμένο κι αν είναι το περιβάλλον (π.χ. στον παιδικό σταθμό). Μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά μπορούν να αντλήσουν ιδέες και λύσεις πως για το χειρισμό μιας δυσκολίας. Τα παραμύθια θέτουν το ηθικό πρόβλημα της συνύπαρξης του καλού και του κακού (που συμβολίζουν συνήθως οι δράκοι, οι γίγαντες και οι μάγισσες). Συνήθως το καλό υπερισχύει και ο κακός χάνει. Μέσω της ταύτισης με τον ήρωα το παιδί παίρνει το ηθικό δίδαγμα. Τα παραμύθια αφυπνίζουν το συνειδητό του παιδιού. Αποφύγετε να προχωρήσετε σε ερμηνείες καθώς θα χαθεί η μαγεία του παραμυθιού. Επιτρέψτε στο παιδί σας να σαγηνευτεί από την ιστορία που διαβάζει. Δώστε του την ευκαιρία να ανακαλύψει το νόημα του παραμυθιού μέσα από τον διάλογο.
www.hamogelo.gr

1 σχόλιο: